Palapeli-identiteetti

dav

Olen tänä syksynä asunut Oulussa pidempään kuin missään muualla. Ohhoh. Enpä olisi joskus vuosia sitten uskonut. Olen asunut niin monessa paikassa ja muuttanut monta kertaa, että en oikein osaa enää ”paikallistaa” itseäni minnekään. Ja samaan aikaan tunnen saaneeni palasia mukaani sieltä täältä. Varhaislapsuuden asuin Etelä-Suomessa, kouluajan Itä-Suomessa, opiskeluajan Keski-Suomessa ja kahteen otteeseen ulkomailla, sen jälkeen Varsinais-Suomessa ja sieltä olen muuttanut tänne Pohjois-Suomeen.

Olen asunut sekä maalla että kaupungissa. Ja tykkään molemmista.

Onneksi enää ei tarvitsekaan olla vain jostain vaan voi olla vaikka mistä. Se helpottaa. Omakin identiteetti on rakentunut monesta eri palasesta. Paikat ja ympäristöt ovat antaneet oman osansa, mutta vähintään yhtä paljon omaan identiteettiin ja arvoihin ovat vaikuttaneet ne kaikki ihmiset, jotka ovat olleet osa omaa elämää sen eri vaiheissa. Ihmiset jotka ovat tulleet vastaan ja olleet mukana perheen, suvun, koulun, opiskelun, naapurustojen, harrastusten, töiden ja sattuman kautta.

En koe olevani identiteetiltäni stadilainen, savolainen, keskisuomalainen, varsinaissuomalainen tai oululainen. En myöskään kaupunkilainen tai maalainen. Mutta olen silti vahvasti kaikkia niitä. Olen ominut itseeni piirteitä vähän sieltä ja täältä. Olen tykännyt asua kaikissa niissä paikoissa, joissa olen asunut. Haaveilen edelleen uusista paikoista ja ihastun helposti paikkoihin, joissa on joku itseä kiinnostava ominaispiirre. Joku mikä herättää kiinnostuksen. Yleensä se on ympäristön ja ihmisten yhteinen. Se miltä jossain näyttää ja tuntuu sekä miten ihmiset siellä ottavat vieraan vastaan.

Osittain näistä ajatuksista on aikoinaan syntynyt myös tämä blogi. Lisäksi jossain vaiheessa huomasin löytäväni itseni usein paikoista, joista kiinnostuin itse. Ne olivat paikkoja ja niiden ihmisiä, joista halusin kertoa muillekin. Silloin kirjoittamani alkusanat pitävät paikkaansa edelleen: ”En saa maailmasta kyllikseni. Enkä ihmisistä. Ihastun, hämmästyn ja innostun aina uudestaan.”

3 thoughts on “Palapeli-identiteetti

 1. Hei Virpi.
  Hieno blogi sinulla on. Me rakastamme Oulua hirveästi. Itkin kesällä kun jouduimme luopumaan kakkosasunnostamme Alppilassa vajaan kolmen vuoden jälkeen. Olen minäkin asunut monessa paikassa Suomea, mutta Oulu tulee varmasi säilymään sydämissämme pitkään.
  En ole tietysti mikään antamaan neuvoja toiselle ihmiselle, mutta mitäpä jos alkaisit kirjoittamaan myös vaikkapa englanniksi (myös) tai jollain muulla kielellä, jota osaat. Varmaan saisit vähitellen lisää lukijoita blogiisi.
  Harkitse. Hyvää viikonloppua. Matti.

  Like

  1. Hei Matti, olipa kiva viesti, kiitos! Ja juu, sitä muilla kielillä kirjoittamista olen itsekin miettinyt, mutta vielä on jäänyt tekemättä. Mutta tämän viestisi jälkeen harkitsen uudelleen!

   Mukavaa syksyä sinullekin. Virpi

   Liked by 1 person

   1. Kiitos. Minulla on kävijöitä 204 eri maasta. Tällä viikolla uusin tulokas tuli Itä-Timorista (Timor-Leste). Seuraan aika-ajoin, kuinka edistyt. Hyvää viikonloppua. Matti

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s