Parikkalan patsaspuisto

IMG_1664

IMG_1659

IMG_1666

IMG_1663

IMG_1672

Tämän kesän museolöytö, Veijo Rönkkösen patsaspuisto Parikkalassa.

Wow. Ensin ei oikein tiedä, mitä sanoisi. Ei löydy sopivia sanoja. Tai sitten sanat vain kimpoilevat mielessä niin, ettei niistä ehdi muodostua yhtään kunnon ajatusta. Katsekin on niin utelias, ettei ensin kiinnity mihinkään, sinkoilee vain ympäriinsä. Kun haluaisi heti nähdä ihan kaikki, tuon, tuon, tuon ja vielä tuolta tuon…

Alun hämmennyksen jälkeen paikan tunnelma saa valtaansa. Erikoinen, salaperäinen, upea, taianomainen, ainutlaatuinen. Oma pieni maailmansa. Salainen puutarha. Rehevä ja kaunis.

Sadat ja taas sadat ihmishahmot, niitä on kaikkialla. Lapsia ja aikuisia, naisia ja miehiä, niitä jotka ovat jotain siltä väliltä. Ihmeellinen ihminen. Kiehtovista kiehtovin.

Pikku hiljaa sanoista alkaa muodostua ajatuksia. Puisto ja sen patsaat saavat pohtimaan sitä, miten meistä tulee sellaisia kuin olemme. Miksi teemme sitä mitä teemme. Mistä se löytyy se oma ajatus olla ja tehdä. En tiedä. Mutta sen tietää, kun joku tietää.

Veijo Rönkkönenkin etsi ja kokeili. Ei tiennyt eikä heti löytänyt. Mutta jatkoi silti ja lopulta löysi. Löysi oman tapansa olla ja tehdä. Ja sen jälkeen teki ja teki. Aina vain. Uusia ja uusia. Oppi samalla koko ajan lisää ja säilytti uteliaisuuden maailmaa ja ihmistä kohtaan.

Veijo Rönkkönen on tehnyt itselleen ja kuvannut patsaissa omaa sisäistä maailmaansa ja mennyttä elämäänsä. Puisto on ollut tekijänsä oma ja yksityinen. Sittemmin siitä on tullut avoin ja yhteinen.

Puistossa tulee voimakas tunne paikan tunnelmasta. Tunnelma varmaan vaihtuu myös vuodenaikojen mukaan. Haluankin tulla seuraavan kerran käymään täällä syyspimeällä, talvipakkasella tai alkavassa keväässä. Nyt oma mielikuvani on kesäkuumasta, missä osa patsaista ikään kuin etsii varjoa ja suojaa ja osa taas suorastaan paistattelee valossa ja lämmössä.

En saanutkaan tästä paikasta kerralla tarpeekseni vaan haluan tulla vielä uudestaan.

http://www.patsaspuisto.net

 

 

 

Advertisements

One thought on “Parikkalan patsaspuisto

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s